بیشتر ن باردار فقط نیاز به ۳۰۰ کالری اضافی در روز دارند. البته مقدار دقیق بستگی به وزن قبل از بارداری دارد. اگر قبل از بارداری لاغر شدهاید، ممکن است به کالری بیشتری نیاز داشته باشید. اگر قبل از بارداری اضافهوزن داشته باشید، ممکن است کمتر به آن نیاز داشته باشید. می توانید با ماما و یا متخصص تغذیه در مورد این که چه مقدار کالری نیاز دارید و به طور کلی
براساس تحقیقات صورت گرفته یک زن بارداردر این دوران به کلسیم، اسید فولیک، آهن و پروتئین بیشتری نیاز دارد ،به همین دلیل است که این چهار ماده مغذی مهم هستند.
اسید فولیک:
اسید فولیک و ویتامین B در کمک به جلوگیری از نقصهای هنگام تولد در مغز جنین و نخاع که به عنوان نقایص لوله عصبی شناخته میشود، بسیار حیاتی است.
توصیه می شود حداقل یک ماه قبل از
منابع غذایی حاوی اسید فولیک: سبزیجات سبز برگی، غلات غنیشده ، نان و پاستا، لوبیا، مرکبات.
کلسیم:
کلسیم ماده ای است که برای ساخت استخوان و دندان استفاده میشود. براساس گزارش آکادمی تغذیه و مواد غذایی، اگر یک زن باردار کلسیم کافی مصرف نکند، این ماده معدنی از ذخایر استخوانهای مادر گرفته میشود و به نوزاد داده میشود تا نیازهای اضافی بارداری را برآورده کند.
ن باردار ۱۹ سال و بالاتر نیاز به ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم در روز دارند. براساس تحقیقات، نوجوانان باردار در سنین ۱۴ تا ۱۸ سال به ۱،۳۰۰ میلیگرم روزانه نیاز دارند.
منابع غذایی حاوی کلسیم: شیر، ماست، پنیر، آبمیوه غنیشده با کلسیم و غذاهایی، ساردین و ماهی آزاد با استخوان، برخی از سبزیهای پربرگ (مثل کلم).
آهن:
ن باردار باید روزی ۲۷ میلیگرم آهن دریافت کنند که دو برابر مقدار مورد نیاز ن دیگر است . مقادیر بیشتری از مواد معدنی برای تامین خون بیشتر و در نتیجه تامین اکسیژن نوزاد مورد نیاز است.
توصیه می شود که برای افزایش جذب آهن، در هنگام خوردن غذاهای غنی از آهن، از یک منبع خوب ویتامین C استفاده کنید. به عنوان مثال، یک لیوان آب پرتقال در هنگام صبحانه با غلات غنیشده با آهن
منابع غذایی حاوی آهن: گوشت ماکیان، ماهی، لوبیا و نخود، غلات غنیشده با آهن.
پروتئین :
در
منابع غذایی حاوی پروتئین: گوشت، ماکیان، ماهی، لوبیای خشک و نخود، تخممرغ، آجیل، سویا.
گروههای غذایی مفید در بارداری:
تصور عموم این است که در دوران بارداری، بیشتر اوقات غذاهای مقوی خورده شود. اما برای
متخصصان تغذیه توصیه میکنند که ن بارداربرای
میوهها و سبزیجات:
ن باردار باید به ویژه در سهماهه دوم و سوم بر روی میوهها و سبزیجات متمرکز شوند. میوه ها کالری پایینی دارند و سرشار از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی هستند.
پروتئین:
ن باردار باید از منابع پروتئین خوب در هر وعده غذایی برای حمایت از رشد جنین استفاده کنند. غذاهای غنی از پروتئین شامل گوشت، ماکیان، ماهی، تخممرغ، سویا، پنیر، شیر، آجیلها و دانهها میشوند.
غلات سبوسدار:
این غذاها منبع مهمی از انرژی در رژیم غذایی هستند و همچنین فیبر، آهن و B را نیز تامین میکنند
لبنیات :
هدف برای سهتا چهار وعده غذایی لبنی در یک روزاست. محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر منبع غذایی خوبی از کلسیم، پروتئین و ویتامین D هستند.
تصورات نادرست درباره رژیم غذایی
بیماری صبحگاهی (تهوع صبحگاهی)
وقتی یک مادر تهوع صبحگاهی را تجربه می کند، بزرگترین اشتباهی که او میتواند انجام دهد این است که غذایی نخورد تا احساس بهتری داشته باشد.
علل دقیق تهوع صبح مشخص نیستند، اما ممکن است ناشی از تغییرات هورمونی و یا قند خون پایین باشد. این شکایت شایع میتواند باعث ایجاد موج تهوع و استفراغ در برخی از ن به خصوص در سهماهه اول بارداری شود و قطعا هم در مقطع زمانی صبح اتفاق نمی افتد پیشنهاد می شود در هر زمانی از روز، مقدار کمی از غذاهایی را بخورید که بوی خوبی ندارند، چون بوی غذا هم میتواند معده را ناراحت کند.
تمایل به غذا
یک میل ناگهانی و یا نفرت شدید از غذا در دوران بارداری برای ن رایج است. برخی تمایل عمومی به شیرینی، غذاهای شور، گوشت قرمز و یا مایعات دارند. اغلب، ولع مصرف به یک ماده مغذی خاص مانند پروتئین بیشتر یا مایعات اضافی برای رفع تشنگی دارند تا یک غذای ویژه.
خوردن به جای دو نفر
وقتی مردم میگویند که یک زن باردار برای دو نفر غذا میخورد، این بدان معنا نیست که او نیاز به مصرف دو برابر غذای بیشتر یا دو برابر کالری دارد.
در حقیقت یک زن باردار در سهماهه اول برای دو نفر در حال خوردن غذا نیست. در طول سه ماه اول، کالری مورد نیاز اساسا مشابه قبل از بارداری هستند. در طول سهماهه اول، افزایش وزن توصیهشده بین 0.5 تا 2 کیلوگرم ( ۱ تا ۴ پوند) در طول دوره سهماهه است.
معمولا به ن باردار توصیه می شود تا ۲۰۰ کالری به دریافت غذایی معمول خود در طول سهماهه دوم اضافه کنند و ۳۰۰ کالری در طول سهماهه سوم خود اضافه کنند که نوزاد به سرعت رشد میکند.
افزایش وزن در دوران بارداری
افزایش
تعداد کل کالریها که در طول دوران بارداری مورد نیاز هستند به قد و وزن مادر قبل از
توصیه های مهم برای افزایش وزن کل در طول دوران بارداری:
* ن کم وزن که شاخص توده بدنی زیر ۱۸ دارند باید ۲۸ تا 40 پوند اضافه کنند( 12.7 تا کیلوگرم)
*ن وزن عادی که شاخص توده بدنی از ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ دارند باید ۲۵ تا ۳۵ پوند وزن داشته باشند). ۱۱.۳ تا ۱۵.۸کیلوگرم)
*ن با وزن بالا که دارای شاخص توده بدنی۲۵ تا ۲۹.۹هستند، باید ۱۵ تا ۲۵ پوند وزن داشته باشند)6.8 تا 11.3 کیلوگرم) *ن چاق که شاخص توده بدنی بالای 30 دارند باید ۱۱ تا ۲۰ پوند وزن داشته باشند. (5 تا 9 کیلوگرم)
نرخ افزایش وزن معمول در بارداری:
بر اساس تحقیقات انجام شده ن باردار در سه ماهه اول بارداری بین ۱ تا ۴.۵ پوند (۰.۴۵ تا ۲ کیلوگرم ) افزایش وزن دارند. همچنین ن کموزن و وزن طبیعی به طور متوسط در طول سهماهه دوم و سوم بارداری هر هفته حدود ۱ پوند اضافه می کنند( حدود 0.5 کیلوگرم) و ن با وزن بالا و چاق در سهماهه دوم و سوم بارداری هر هفته حدود نیم پوند کسب میکنند.
نرخ افزایش وزن معمول در بارداری دوقلویی :
*ن کم وزن: 50 تا 60 پوند (۲۲.۶ کیلوگرم به ۲۸.۱ کیلوگرم)
*ن دارای وزن نرمال : ۳۷ تا ۵۴ پوند )۱۶.۷ تا ۲۴.۵ کیلوگرم)
*ن با وزن بالا: 31 تا ۵0 پوند (14 تا 22.6 کیلوگرم)
*ن چاق: 25 تا 42 پوند (11.3 تا 19 کیلوگرم)
در هنگام برنامهریزی غذایی دردوران بارداری(تغذیه در بارداری) به این نکات توجه کنید:
* در هر وعده غذایی از هر پنج گروه غذایی استفاده نمایید.
* نان سبوس دار استفاده کنید، شیر کمچرب و یا بدون چربی و گوشت بدون چربی مانند مرغ و ماهی استفاده کند. * از انواع مختلف میوه و سبزیجات در هر وعده غذایی استفاده کنید .
* از خوردن چهار تا شش وعده غذایی در روز به جای سه وعده با حجم بیشتر استفاده کنید. افزایش وعده های غذایی و کاهش حجم غذا در هر وعده به تسکین سوزش معده و ناراحتی گوارشی کمک کند.
* دقت کنید که غذای شما در قطعات کوچک تهیه شود و بشقابتان را پر نکنید .
* هر روزحداقل ۶ لیوان آب بنوشید .
*
مراقبتهای معمول پیش از بارداری